Tip makan pelbagai negara, mana satu pilihan anda?

Oktober 21, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di harap anda semua sihat sejahtera hendaknya di samping keluarga tercinta. Bagaimana kerja hari ini? Dapat disiapkan mengikut jadual atau tidak? Harapan saya semoga semuanya berjalan lancar, In shaa Allah...

Pada kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai makanan jika anda pergi melancong ke negara luar dari Malaysia. Tentunya anda pernah pergi melancong bukan? Di mana tempat itu? Boleh kongsikan tak? Sekurang-kurangnya dapat juga info walaupun tak banyak...

Saat melancong ke negara luar, perkara pertama yang menjadi masalah untuk kita adalah pemilihan makanan yang sesuai dengan perut kita. Jika seminggu berada di luar negara, seminggu jugalah terpaksa menelan roti atau telur. Silap haribulan, boleh gemuk ataupun semakin kurus pulakk...

Tahukah anda, sebenarnya cara yang paling mudah untuk berkenalan dengan budaya setempat adalah melalui makanan. Beberapa negara tertentu turut mengamalkan makanan yang sihat. Dalam buku yang bertajuk "The French Diet:The Secrets of Why French Women Don't Get Fat', karya Michel Montignac dan kajian yang dilakukan ada menyebut, bangsa Asia dan Mediteranian sering mengambil jumlah makanan yang mempunyai kandungan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh.


Sekarang, mari kita lihat tip sihat yang diambil oleh negara yang mengamalkan pemakanan yang sihat.


1. Makanan mengandungi gandum, sayur dan buah-buahan.

Dilakukan di negara : CHINA • Di sesetengah negara menu utama dan pelengkap makanan mereka ialah daging tetapi menu makanan di China hanya terdiri daripada sayuran, buahan dan gandum.
 • Menurut Antonia Trichopoulou, professor dari University of Athens Medical School mengatakan masyarakat di China menganggap sayuran dan kacang sebagai makanan utama bukan pelengkap.
 • Menurut penelitian yang lain pula, mengambil tiga bahagian atau lebih gandum, sayuran dan buah setiap hari, dapat mengurangkan risiko serangan strok, jantung dan beberapa jenis penyakit kanser.


2. Nikmati makanan anda

Di lakukan di negara : ITALI, PERANCIS, SEPANYOL dan JEPUN


 • Negara-negara ini sanggup makan berjam-jam lamanya. Ini kerana mereka makan secara perlahan dalam waktu yang teratur setiap hari di tempat yang nyaman dan sesuai.
 • Selain itu, bangsa ini juga sering berkumpul bersama keluarga dan teman untuk menikmati makanan bersama. Secara tidak langsung ia mengeratkan hubungan dan membantu tubuh memproses makanan dengan cepat.

3. Perhatikan jumlah pengambilan makanan.

Di lakukan di negara : PERANCIS dan JEPUN


 • Mengikut kajian University of Pennsylvania, orang Perancis makan sebanyak 25% lebih sedikit daripada orang Amerika. Manakala, orang Jepun mengambil makanan secara sedikit dan makan dalam bentuk mangkuk yang kecil.
 • Contohnya, masyarakat Okinawa akan menyebut 'hara hachi bu' atau '8 dari 10' yang bermaksud mereka akan berhenti makan apabila merasakan perut mereka sudah terisi 80% dan sebelum betul-betul kenyang.


4. Pilih makanan segar

Di lakukan di negara : INDONESIA,JEPUN, ITALI dan PERANCIS • Apabila berkunjung ke pasar tradisional di Indonesia, anda pasti melihat pelbagai pilihan makanan segar. Masyarakat di pesisir Danau Toba, contohnya lebih suka makan ikan segar tanpa dimasak seperti orang Jepun.
 • Kajian juga menunjukkan makanan segar mempunyai banyak serat, sedikit kalori, kolesterol baik, rendah garam dan gula.


5. Rempah ratus dalam masakan

Di lakukan di negara : INDIA, CHINA, THAILAND dan INDONESIA • Rempah-rempah yang terkandung dalam masakan dapat meningkatkan selera makan. Selain, rasanya yang lazat, rempah-rempah juga mengandungi rendah kalori dan bebas lemak.
 • Beberapa jenis bahan rempah ialah kayu manis, cengkih, kunyit, bawang putih dan lain-lain. Ia juga mempunyai khasiat untuk melawan penyakit dan menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh.Bagaimana? Boleh tak dijadikan panduan apabila anda hendak melancong ke luar negara nanti? Sekurang-kurangnya, kita tahu makanan apa yang menjadi keutamaan mereka dan cara menikmatinya. Bukan semua tempat mempunyai makanan yang sama seperti di Malaysia, tetapi kita boleh belajar cara dan budaya pemakanan mereka. Sesuatu yang sangat bernilai. Saya doakan anda semua dapat melancong ke tempat yang anda idamkan suatu hari nanti.


Sampai di sini dahulu penulisan saya. Ada masa saya updatekan lagi ye... Assalamualaikum....


Sumber : Rapi 1 okt 2009.

You Might Also Like

2 ulasan

 1. Waalaikummussalam. Alhamdulillah. Seronok membaca blog Puan kali ini. Terima kasih.

  BalasPadam
 2. Alhamdulillah, terima kasih di atas ilmu yang saudara beri. Hanya ALLAH yang mampu membalasnya.

  BalasPadam