Sakit telinga - Mari kita kenali punca dan rawatan yang sesuai

Oktober 11, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bertemu kembali kita di pagi yang sangat indah ini. Alhamdulillah, idea pun semakin mencurah-curah pula pagi ini. Di harap anda yang membaca di beri kesihatan yang berpanjangan.

Kali ini saya ingin mengenengahkan coretan berkenaan dengan telinga. Seperti kita semua sedia maklum, kebersihan telinga sering kita tolak tepi malah menganggap ia tidaklah sepenting penjagaan anggota tubuh yang lain. Mungkin kerana ia bersifat 'terlindung' di mana kita mampu melindunginya melalui helaian rambut, tudung atau sebagainya. Bagaimanapun, tidakkah anda bakal berasa malu jika anda harus berdepan dengan masalah ini nanti yang puncanya adalah kelalaian anda?

 Sakit telinga merupakan masalah yang sering berlaku di kalangan kanak-kanak. Adakalanya sakit telinga ini juga di alami di kalangan individu dewasa. Sebelum kita mendalami apa masalah yang mungkin telinga kita hadapi tanpa kita sedari, eloklah jika kita mengetahui serba ringkas anatomi telinga kita dahulu.


Telinga boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian utama iaitu :


Telinga luar

Telinga luar juga dikenali sebagai 'pina/auricle' (cuping telinga) seperti kipas dan tidak rata. 'Concha' (bowl) merupakan lekuk yang paling dalam terletak di bahagian tengah terdiri dari 'cymba' dan 'cavum' iaitu ruang ke salur luar telinga. Salur luar telinga ukuran purata lebih kurang 2.5sm dan lebar 0.7sm salur luar berbentuk S menghubung ke gegendang. Salur berbentuk S untuk melindungi gegendang dari kotoran udara dan serangga halus. Salur luar ditumbuhi rerambut halus sebagai penapis (filter) dari kotoran dan benda halus yang lain. Salur luar telinga juga hasilkan cecair berwarna coklat (brown) seperti cecair lilin yang dinamakan tahi telinga (earwax)


Telinga tengah

Mengandungi osikal pendengaran iaitu tiga tulang kecil ('malleus', 'incus', 'stapes' - tukul, andas, rakap). Dihubungkan secara mekanikal (mechanical linkage) di antara gegendang dan telinga dalam. Rongga dikelilingi tulang kepala osikel-osikel dalam rongga tengah dihubungkan dengan ligamen agar tergantung kepada dinding rongga. Pemegang 'malleus'/tukul terlekat pada gegendang dan meliputi lebih daripada separuh kawasan gegendang.


Telinga dalam

Kecil, rongga yang dikelilingi tulang kepala. Telinga dalam juga terdiri dari koklea dan salur separuh bulat. Koklea berbentuk seperti siput manakal salur separuh bulat adalah organ yang mengawal sistem keseimbangan anggota tubuh kita. Koklea terbahagi kepada dua bahagian yang utama di sepanjang saluran iaitu :

-  Bahagian yang menghubungkan jendela bujur iaitu skala vestibul.
-  Bahagian yang menghubungkan jendela bulat iaitu skala timpani.


Menurut Dr. Rushmini Maris, kebanyakan masalah yang sering berlaku adalah melibatkan telinga luar dan tengah. Jika masalah itu melibatkan telinga dalam maka ia adalah berkaitan dengan masalah urat saraf yang seterusnya boleh membawa kepada masalah pendengaran.


Secara umumnya, sakit telinga boleh dikategorikan kepada beberapa sebab seperti :

a)  Infeksi atau jangkitan kuman.

b)  Impacted atau telinga tersumbat.

c)  Allergic reaction atau alahan.

d)  Kecederaan pada telinga.Kenapa infeksi berlaku :

Infeksi atau jangkitan kuman berlaku akibat kemasukan kuman dari kulit luar. Pada kulit luar terdapat pelbagai jenis kuman yang sesetengahnya membiak dan menyerang kulit telinga. Ciri-ciri jangkitan kuman seperti ini adalah anak anda akan mengalami demam, mengadu sakit telinga dan apabila dicuci telinganya didapati ianya lembap dan penuh dengan lendiran.


Selain itu, dalam sesetengah kes akan ada risiko kelenjar membengkak pada belakang telinga. Ini adalah kelenjar-kelenjar limfa yang merembeskan antibodi melawan penyakit. Hal ini berlaku kemungkinan kanak-kanak ini telah memasukkan sesuatu ke dalam telinganya yang menyebabkan telinganya kotor dan benda tersebut akan mereput dan akan menyebabkan jangkitan kuman pula.


Jangkitan fungus


Jangkitan fungus berlaku disebabkan oleh masalah kulat. Punca jangkitan kulat ini berkemungkinan berlaku apabila air memasuki telinga kita sewaktu kita mandi atau berenang. Air ini jika bertakung lama di dalam telinga akan menyebabkan telinga kita menjadi lembap dan memudahkan fungus menyerang.

Rawatan


Pemberian antibiotik akan dilakukan. Sekiranya dos yang diberikan tidak mampu melawan penyakit maka doktor akan mengadakan ujian dengan mengkulturkan sampel yang di ambil dari telinga pesakit dan mengenalpasti jenis kuman yang terdapat di situ. Antibiotik boleh diberikan dengan cara makan, suntikan atau titik.Impacted (telinga tersumbat)


Telinga tersumbat kerana tahi telinga yang keras. Tahi telinga yang keras ini berlaku apabila keadaan persekitaran telinga yang kering. Kebiasaannya, ada di antara kanak-kanak yang kerap mengalami situasi ini turut mengalami masalah ekzema.Rawatan


Rawatan yang boleh dilakukan adalah menerusi penggunaan cecair yang mampu menghancurkan tahi telinga yang keras ini. Ibu bapa juga dinasihatkan agar mencuci dengan baik telinga anak-anak anda dan juga mengeringkannya dengan baik selepas mandi. Kadangkala ada juga kes yang mengalami masalah berlebihan tahi telinga keras ini hingga memaksa doktor untuk mengeluarkannya menggunakan kaedah penyepit (aural forceps) atau menggunakan syringe dengan air suam.

Rupanya banyak perkara yang perlu kita ambil tahu berkenaan dengan telinga. Walaupun ianya terlindung, namun jangkitan tidak pernah mengenal waktu. Harus sentiasa peka dan berhati-hati. Tambahan pula telinga kanak-kanak. Orang dewasa pun jangan buat tak kisah pula ye. Kena sentiasa cuci telinga. Tetapi cuci dengan berhati-hati.


Sampai di sini dahulu coretan saya. Di harap dapat memberi info kepada anda semua. Ada masa saya coretkan lagi yer... Assalamualaikum..


Sumber :  Majalah rapi 2010


You Might Also Like

0 ulasan