Diet sihat dengan lapan jenis buah-buahan yang terdapat di pasaraya

Oktober 10, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di harap anda semua sihat bersama keluarga tercinta. Apa yang anda lakukan pada hari ini? Saya hanya makan kenduri di rumah jiran sebelah rumah emak saya. Memang meriah la, ditambah pula dengan hari ini yang sememangnya merupakan Hari Sukan Negara. Saya tak mampu bersukan sangat. Sukan dengan anak sulung yang semakin pandai dan nakal. Hurmmmm.....

Kali ini, saya ingin bercerita mengenai buah-buahan yang boleh dijadikan sebagai diet sihat kita. Seperti mana yang anda semua tahu, buah-buahan mengandungi kadar serat yang tinggi dan amat sesuai untuk dijadikan kudapan berkhasiat. Ia boleh dianggap sebagai antara komponen makanan penting untuk diet. Pengambilan buah-buahan dalam jumlah yang tinggi juga dapat menghindarkan manusia daripada serangan jantung dan kanser.


Antara jenis buah-buahan yang bermanfaat bagi kesihatan manusia dan tinggi seratnya ialah:


1.   Nanas

Buah nanas mengandungi enzim bromelain yang berupaya menguraikan protein. Nanas juga boleh digunakan dalam masakan untuk melembutkan daging. Buah yang amat kaya dengan vitamin C dan serat ini amat berguna untuk membantu sistem pencernaan, menguraikan pembekuan darah, mencegah sinusitus (radang pada selaput sinus hidung) dan infeksi saluran kencing.


2.   Pisang

Buah pisang mengandungi vitamin B6 yang diperlukan untuk menghasilkan serotonin dalam otak. Serotonin terdapat dalam platelet darah, sel otak, sel mas (mast cell) dan tisu usus yang menyebabkan pengecutan otot licin. Ia bertindak bagi mengurangkan rasa sakit, menahan nafsu makan, berasa relaks dan mengurangkan tekanan. Buah yang kaya karbohidrat dan kalium ini juga digunakan bagi menyembuhkan bisul perut.


3.   Epal

Buah epal mengandungi karbohidrat dan kaya pektin (sejenis serat, yang menjadi kenyal apabila dipanaskan dengan larutan gula untuk membentuk jem). Buah ini juga mengandungi flavonol iaitu, quercetin yang dikatakan memiliki bahan antikanser. Quercetin mempunyai bahan antiradang yang berguna bagi penyakit seperti artritis (melibatkan sendi).


4.   Strawberi

Buah strawberi mengandungi ellagic acid yang bertindak sebegai antioksidan. Ellagic acid terbukti dapat menghalangi pertumbuhan tumor dalam paru-paru, esofagus (bahagian salur makanan yang terletak di antara tekak dan perut), payudara, serviks dan lidah. Buah yang tinggi vitamin C ini juga diyakini memiliki bahan antibakteria dan bertindak sebagai pembersih bagi sistem pencernaan.

5.   Tembikai

Buah tembikai mengandungi kadar gula yang tinggi, vitamin C dan likopena yang berfungsi sebagai antikanser. Buah ini juga mengandungi karotenoid yang berfungsi melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas dan boleh diubah menjadi vitamin A dalam tubuh.


6.   Anggur

Buah anggur mengandungi fitokimia yang di dalamnya terdapat resveratrol, ellagic acid dan quercitin yang dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung disebabkan kehadiran bahan antikanser, antibakteria dan antioksidan. Namun, anggur mengandungi serat dan vitamin C yang rendah.


7.   Mangga

Buah mangga kaya dengan serat dan vitamin C. Buah ini juga mengandungi karotenoid iaitu beta-crytoxanthin yang bertindak sebagai antioksidan. Ia dapat melindungi tubuh dari beberapa jenis kanser dan penyakit kardiovaskular (berkaitan otot jantung dan pembuluh darah).


8.   Kiwi

Buah kiwi mengandungi pigmen klorofil yang menyebabkan buahnya berwarna hijau. Buah ini berkemampuan untuk mengikat serangan kanser. Sebiji buah kiwi sudah cukup untuk memenuhi sukatan vitamin C yang diperlukan oleh seorang dewasa.

Begitulah beberapa jenis buah-buahan yang boleh kita masukkan ke dalam senarai untuk diet harian kita. Selain untuk memudahkan pembuangan, ianya juga mengandungi antioksidan, antibakteria dan sebagainya agar tubuh badan kita kebal dari sebarang serangan penyakit yang semakin hari semakin membimbangkan. Menu sihat haruslah dititik beratkan di dalam kehidupan seharian. Semoga mendapat manfaat bersama di hari cuti.

Sampai di sini dahulu coretan saya. Ada masa saya updatekan lagi yer... Assalamualaikum.....


Sumber : Majalah Harmoni


You Might Also Like

2 ulasan

  1. Alhamdulillah. Dah jumpa cara nak jaga kesihatan.

    BalasPadam
  2. Terima kasih di atas komen anda.

    BalasPadam