Mari kita kenali 5 masalah rambut dan jalan penyelesaiannya.

Ogos 11, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera di ucapkan kepada anda semua. Di harap sihat sejahtera di samping keluarga tercinta. Hari ini boleh dikatakan hari yang agak memenatkan. Bukan penat badan tetapi penat otak kerana berfikir. Bukan senang hendak memuaskan hati semua orang.

Hari ini saya ingin mengenengahkan artikel berkenaan dengan rambut. Bagi setiap orang wanita, rambut adalah mahkota yang berharga. Tambahan pula terdapat pelbagai jenis rambut. Ada yang panjang mengurai, ikal mayang, kerinting dan sebagainya. Penjagaannya pula sudah semestinya berlainan.


Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini... from iReach HD on Vimeo.


Sepertimana yang kita ketahui, rambut berkelemumur, gugur, rapuh, bercabang, kusut dan beruban merupakan antara gejala yang amat di takuti golongan wanita. Baik yang bertudung atau tidak, rambut bermasalah pasti memberi tekanan mahupun menimbulkan perasaan rendah diri untuk berhadapan dengan orang sekeliling. Bagi mencari jalan penyelesaian terbaik, kenali terlebih dahulu punca permasalahan ini timbul.

Antaranya :


1. Kelemumur

    -  Punca

Kehadiran kelemumur menyebabkan rambut kelihatan kotor dan mudah gugur. Kelemumur timbul akibat pertumbuhan mikroorganisma pada kulit kepala yang disebabkan peninggalan zat kimia yang terdapat pada syampu atau minyak rambut. Mikroorganisma ini semakin subur akibat kulit kepala terlalu berminyak. Penyebab lain, berpunca daripada psoriasis iaitu penyakit radang kulit sehingga penggantian kulit lebih cepat dari biasa termasuk pada kulit kepala.


    -  Cara penyelesaiannya

Pelihara kulit kepala agar tidak terlalu berminyak dengan mecucinya dengan teratur dan menggunakan minyak rambut yang sesuai. Selepas di syampu, pastikan ia di cuci bersih. Selain itu, gunakan sikat yang bersih untuk menyisir kulit, minum air putih secukupnya selain makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Untuk menghilangkan kelemumur, gunakan syampu yang mengandungi selenium silfida atau salicylic acid.

2. Gugur

    -  Punca

Keguguran rambut adalah normal jika tidak melebihi 100 helai setiap hari. Jika melebihi, maka ia perlu dirawat segera bagi mengelakkan rambut menjadi nipis atau botak. Keguguran rambut adalah berpunca daripada kelemumur atau disebabkan faktor hormon. Selain itu, penyakit alopesia (gangguan sistem kekebalan tubuh hingga menyebabkan ketiadaan rambut atau bulu pada bahagian yang sepatutnya) juga menjadi penyebabnya.

    -  Cara penyelesaiannya

Kekurangan zat tertentu boleh menyebabkan rambut mudah gugur. Justeru, ambil makanan biotin yang mampu merangsang pertumbuhan rambut seperti ikan salmon, hati, pisang, lobak merah dan kacang soya. Selain itu, anda juga boleh menjalani rawatan hair laser yang mampu meningkatkan peredaran  darah dan oksigen ke akar rambut di samping menguatkan rambut.

3. Uban

    -  Punca

Beruban kerana faktor usia pasti tidak dapat dielakkan. Tetapi, uban boleh muncul pada usia muda mungkin kerana stres, faktor genetik, kelainan imunisasi tubuh, kelainan metabolisme atau akibat penggunaan zat kimia yang terdapat pada pewarna rambut atau syampu. Zat kimia kebiasaannya akan meresap ke dalam pori-pori rambut dan menggangu terbentuknya warna hitam pada rambut.

    -  Cara penyelesaiannya

Makan makanan yang banyak mengandungi vitamin B12 seperti telur, susu, dan daging tempatan, kerana ia mampu mencegah pembentukan uban. Anda juga dinasihatkan agar berhenti merokok kerana ia juga boleh menyebabkan rambut beruban.

4. Bercabang

    -  Punca

Rambut bercabang adalah berpunca daripada rambut yang kering. Ia kebiasaannya timbul akibat penggunaan hair dryer atau curling iron yang terlalu kerap.

    -  Cara penyelesaiannya

Bagi mengembalikan semula kelembapan rambut, gunakan pelembap sesuai selepas bersyampu atau sebelum menggunakan hair dryer. Jangan biarkan rambut terlalu terdedah pada sinaran matahari secara berlebihan. Selain itu, pastikan rambut bercabang digunting atau lakukan trimming secara teratur.

5. Rapuh

    -  Punca

Rambut rapuh berpunca daripada kekurangan protein serta kesalahan ketika menyisir rambut.

    -  Cara penyelesaiannya

Lebihkan mengambil makanan seperti kacang tanah, badam, gandum, telur, susu, keju atau daging merah. Gunakan sikat kayu dan sisir secara perlahan. Ketika menggunakan hair dryer, pastikan teknik penggunaannya betul agar tidak merosakkan rambut.
Begitulah punca-punca dan cara penyelesaian bagi setiap masalah rambut yang di hadapi oleh setiap wanita. Namun, lelaki juga tidak ketinggalan menghadapinya. Secara tidak langsung dapat memberi panduan kepada kita bagaimana untuk merawatnya. Rawatan bermula dari dalam jadi, pilihlah makanan yang sihat dan banyakkan minum air kosong.

Sampai di sini dahulu coretan saya untuk anda semua. Ada masa saya menulis lagi. Assalamualaikum...Di sini saya sertakan makanan tambahan yang boleh di ambil untuk mengelakkan keguguran rambut. Jika berminat boleh sms atau call 016-5003075 atau whatapps 01115367287. Saya sedia membantu.

Sumber : Harmoni 2010

You Might Also Like

0 ulasan