Lentikkan bulu mata dengan menggunakan cara semulajadi

Ogos 19, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di harap anda semua sihat sejahtera di samping keluarga tersayang. Hari ini banyak sungguh aktiviti yang perlu dilakukan. Alhamdulillah, siap juga akhirnya. Begitulah pekerja kena hadapi benda yang sama hari-hari. Tu pun nasib ada kerja tau..... Orang lain belum tentu lagi... hihihihihi.... Betul sangat-sangat.


Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda cara untuk lentikkan bulu mata dengan cara semulajadi. Wanita kalau keluar ke mana-mana mesti akan mekap. Tetapi tak semua la. Ada kala tu, sampai beli pengapit bulu mata nak bagi lentik punya pasal. Saya pun sama juga... hihihihihihi.....Bulu mata yang lebat dan lentik menambah kecantikan wanita. Ia bukan sahaja menjadi titik tumpu pada wajah malah kecantikan bulu mata mampu menarik perhatian insan tersayang mahupun orang di sekeliling. Tidak dinafikan penggunaan maskara dapat membantu wanita memiliki bulu mata yang lentik namun kesannya tidak lama.


Penggunaan secara kerap juga boleh menyebabkan bulu mata gugur. Terdapat beberapa cara semulajadi yang dapat membantu wanita untuk merealisasikan impian ini. Bukan sahaja bulu mata menjadi lentik malah penggunaan ini membantu melebatkan dan memelihara kecantikan mata. Jom cuba!


Tangkai daun sirih dan lendir lidah buaya

Siapa sangka, lendir lidah buaya bukan sahaja boleh dijadikan masker malah ia juga amat efektif untuk merawat bulu mata. Khasiat yang terkandung dalam lidah buaya atau aloe vera dikatakan dapat membantu melebat dan melentikkan bulu mata.
Caranya mudah sahaja, bersihkan tangkai daun sirih. Kemudian celup tangkai ini pada lendir lidah buaya.
Elakkan terkena kulit lidah buaya kerana ia mungkin menyebabkan alahan atau gatal-gatal terutama pada golongan yang mempunyai kulit sensitif.
Sapukan lendir lidah buaya pada seluruh bulu mata. Amalkan petua ini setiap hari sehingga anda berpuas hati dengan hasilnya. Bulu mata akan menjadi lembut, lentik dan menawan.Potong bulu mata

Ada juga golongan yang memotong bulu mata separuh dalam usaha melebat dan melembutkannya. Tapi ingat jangan terlalu pendek kerana fungsi bulu mata menahan debu masuk ke mata. Pun begitu, untuk melakukan pemotongan ini, pastikan anda mendapat khidmat mereka yang pakar kerana kesilapan boleh mencederakan mata.

Minyak zaitun

Minyak zaitun kaya dengan pelbagai khasiat untuk menjaga kecantikan. Minyak zaitun juga dikatakan mujarab untuk merawat bulu mata yang bermasalah agar kembali sihat serta cantik. Caranya, oleskan minyak zaitun pada bulu mata dengan cara melengkung ke atas sebelum tidur.
Sebaik sahaja bangun pagi, cuci bulu mata sehingga bersih. Lakukan tip ini secara konsisten, hasilnya dapat dilihat seawal tiga minggu. Anda pasti gembira dengan hasil yang memuaskan ini.
 Buah pelaga

Bakar buah pelaga sehingga keluar minyak, kemudian asah di atas batu. Calitkan minyak tersebut menggunakan putik kapas. Sapu pada bahagian bulu mata dan lakukannya setiap hari. Sebaik-baiknya amalkan petua ini sebelum tidur malam. Minyak buah pelaga akan membantu menguatkan bulu mata disamping melebat dan melentikkannya.


Begitulah petua yang boleh kita amalkan untuk melebatkan dan melentikkan bulu mata. Semoga artikel ini dapat membantu anda semua. Setakat di sini dahulu penulisan saya. Ada masa dan ketika, saya menulis lagi.
Assalamualaikum...


Sumber: mingguan wanita

You Might Also Like

0 ulasan