5 tips penjagaan bibir yang boleh anda cuba beserta gaya solekan yang sesuai

Ogos 18, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di harap anda semua sihat sejahtera dan bahagia di samping keluarga yang anda cintai. Hari ini tiada apa yang menarik sangat pun. Cuma saya hanya mampu berdiri di tingkap menyaksikan titisan hujan membasahi bumi. Musim tengkujuh sudah pun bermula. Suasana sejuk menyelubungi diri.Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua berkenaan tip penjagaan bibir. Setiap wanita mengimpikan bibir yang halus, mungil dan bersinar. Penjagaan yang khusus di perlukan tambahan pula kulit di bahagian bibir tidak sama dengan kulit di bahagian badan yang lain di mana ia sangat nipis berbanding kulit wajah. Warnanya juga lebih terang kerana ia mengandungi melanosit iaitu sel-sel yang menghasilkan melanin (berfungsi memberi warna atau pigmen pada kulit).Walaupun ramai yang mengakui hakikat kepentingan penjagaan bibir, namun masih ada yang mengambil ringan langkah-langkah perawatannya. Berikut disenaraikan beberapa cara mudah yang boleh dipraktikkan dalam mengekalkan kesihatan dan kecantikan bibir :


Penjagaan #1 - Kebersihan gigi dan mulut

Bakteria yang terkumpul pada gigi boleh juga tertumpu pada bibir melalui air liur. Seandainya bibir anda luka, bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan melalui bahagian yang luka itu.

Penjagaan #2 - Menjilat bibir

Tabiat ini haruslah dihentikan segera! Walaupun ia mampu menampakkan bibir basah, tetapi air liur sebenarnya mengandungi enzim pencernaan yang boleh merosakkan lapisan bibir dan membuatkannya menjadi lebih kering.

Image result for menjilat bibir


Penjagaan #3 - Minum air

Dehidrasi mampu menyebabkan bibir anda menjadi kering. Justeru, pengambilan air yang banyak sangat penting.

Penjagaan #4 - Cuaca

Suhu dan kelembapan udara yang rendah akan membuatkan bibir menjadi kering dan menggelupas. Pastikan bibir anda disapukan salap bibir atau pelembap tidak kiralah walau di mana anda berada.


Penjagaan #5 - Rutin sebelum tidur

Jika kulit wajah perlu dibersihkan daripada solekan sebelum tidur, begitulah juga halnya dengan bibir. Pastikan bibir anda bebas solekan kerana waktu tidur merupakan waktu rehat bagi bibir. Paling tidak, oleskan pelembap bibir (tanpa warna) sebelum masuk tidur.


Seperti mana tajuk di atas, saya juga ingin berkongsi tip solekan untuk bahagian bibir. Mainan warna gincu bibir perlu disesuaikan dengan warna kulit. Wanita yang berkulit cerah, boleh mengenakan warna merah menyala, manakala bagi yang berkulit gelap, disarankan agar memilih warna merah yang lebih gelap seperti meroon.


Dengan perkembangan fesyen dan trend solekan, selain merah, terdapat banyak lagi variasi warna gincu bibir yang boleh dijadikan pilihan. Setiap satu daripadanya mampu memberikan kesan yang berlainan kepada imej peribadi.


Gaya solekan seksi

Bentukkan bibir terlebih dahulu menggunakan penggaris bibir (satu tona lebih gelap daripada warna gincu). Kemudian, sapukan gincu dan ratakan pada bibir menggunakan berus.


Gaya solekan glamour

Sesudah gincu bibir disapukan, lapisinya dengan pengilat bibir yang mengandungi glitter. Pastikan padanan warna gincunya kena dengan solekan di bahagian mata.

Gaya solekan segar

Sapukan pelembap bibir dan kemudian oleskan pengilat bibir daripada warna natural atau pastel.

Gaya solekan tebal dan penuh

Bagi yang berbibir tebal, pilihlah gincu dengan warna yang natural, manakala bagi yang berbibir nipis, gincu daripada warna yang gelap adalah lebih sesuai. Selepas gincu disapukan, tambahkan highlight dengan pengilat bibir di bahagian tengah bibir.


Tip-tip yang menarik dan sesuai untuk digunakan pada bila-bila masa. Cuma kena pandai pilih warna yang sesuai. Lepas ni, boleh la bergaya dengan gincu bibir yang supermodel selalu guna. Hihihihihi.... berangan je lebih..


Sampai di sini dahulu karangan saya. Ada masa saya menulis lagi. Assalamualaikum...


Sumber : mingguan wanita

You Might Also Like

0 ulasan