10 tip helah fesyen anda untuk yang bersaiz XL

Ogos 12, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di harap anda semua sihat-sihat sejahtera dan bergembira selalu. Hari ini merupakan hari yang indah buat saya. Walaupun kecil, sudah cukup memberikan kepada saya inspirasi dan kreativiti untuk saya berdaya saing. Cewah.... ayat terbaik la tu....

Hari ini saya ingin berkongsi tip untuk mereka yang bersaiz XL. Kesian juga ye bila melihat mereka terkial-kial mencari saiz apabila mengunjungi pasaraya sama ada untuk membeli pakaian atau kasut ataupun aksesori yang lain. Silap beli kang, naya kat diri je lah.... Sebab itu lah saya cuba juga mencari tip-tip yang boleh memberi panduan kepada anda. Jangan malu atau segan dengan diri sendiri tau. Kena self-confident. Baru kita nampak sesuatu itu dari sudut positif.
Sekarang jom kita lihat 10 tip atau helah yang boleh anda gunakan apabila ingin bergaya:Helah no. 1

Pakailah 'blazer' atau kardigan labuh. Ia tidak perlu dibutangkan untuk memaksimumkan garisan bujur pada penampilan anda.

Helah no.2

Kenakan skaf secara memanjang ke bawah (bukan melintang). Ikat dengan kemas di leher kerana ia membantu menimbulkan ilusi langsing pada mata yang memandang.


Helah no. 3

Pakailah kasut tinggi sekurang-kurangnya satu inci. Lebih tinggi kasut anda, lebih bagus.

Helah no.4

Pakai kasut berhujung tajam. Elakkan sama sekali kasut yang berbentuk bulat atau empat segi di depannya.


Helah no.5

Kalau anda hendak pakai skirt dan kasut but, pastikan hujung skirt mampu menutupi sedikit but tersebut. Kalau skirt anda lebih singkat daripada kasut, anda hanya akan menyerlahkan kekurangan apabila ternampaknya 'garisan' betis antara hujung skirt dan kasut.

Helah no. 6

Corak memang cantik tetapi berhati-hati kerana tersilap memilih corak, anda akan kelihatan lebih besar daripada biasa. Rahsia terbaik untuk anda, pilihlah corak untuk bahagian bawah misalnya di bahagian bawah tubuh, khususnya seluar dan skirt. Padankan dengan baju (top) berwarna gelap. Elakkan memakai baju yang penuh corak.

Helah no. 7

Bra wanita bersaiz besar cepat mudah rosak. Kalau anda perasan tali bra anda sudah tidak elok, gantikannya segera. Perlu diingat, bra yang bagus penting untuk penampilan yang menarik.


Helah no. 8

Perhiasan wanita tidak semestinya bersaiz kecil sahaja. Jadi laburkan sedikit wang dan belilah perhiasan bersaiz besar yang bermutu dan boleh anda padankan dengan kebanyakkan aksesori anda. Apapun, pastikan pemilihan perhiasan itu tidak mengganggu anda misalnya mudah membuatkan anda berpeluh dan menyebabkan anda berasa gatal.

Helah no. 9

Gaun adalah teman baik anda. Semua gaun terutama yang mempunyai leher bentuk 'V' mampu membuatkan tubuh anda sedikit rata. Pakailah skirt yang mempunyai paras labuh di bawah lutut untuk membuatkan anda tampak langsing.

Helah no. 10

Tidak kira apa yang anda sarung, termasuklah seluar, skirt atau baju, ia sebenarnya lebih cantik dipakai jika anda menempahnya sendiri. Tukang jahit mampu merealisasikan ukuran yang sempurna mengikut apa yang ada di tubuh anda. Kos mahal? Sudah tentu. Tetapi hasilnya cantik! Tak perlulah semua ditempah, memadai untuk yang anda pakai pada waktu majlis tertentu sahaja.


Itulah dia helah berfesyen yang sempat saya kongsikan bersama anda. Di harap dapat dijadikan sebagai panduan untuk anda bergaya nanti. Sekali-sekala boleh juga menampilkan kelainan. Tidak la asyik gaya yang sama sahaja kan??? Sampai di sini dahulu penulisan saya. Ada masa saya coretkan lagi. Assalamualaikum

P/s : jika anda ada pendapat yang ingin ditambah, kongsikan sahaja ye.... Mana tahu dapat membantu orang lain...

Sumber : Rapi 2010

You Might Also Like

0 ulasan