12 tip untuk ibu, andalah yang paling bahagia di dunia

Julai 29, 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga kehidupan anda semua bahagia hendaknya. Hari ini hari yang sangat-sangat meletihkan. Namun kerana minat yang membara, saya kuatkan semangat untuk menulis di sini. Bukan mudah hendak memanipulasi badan yang memang sudah kehilangan tenaga. Namun kehendak dan kemahuan yang kuat sahaja dapat mendorong diri dan minda untuk melakukan apa yang kita minat.

Hari ini, saya ingin berkongsi tip mengenai seronoknya bergelar seorang IBU. Bukan semua orang berpeluang untuk mendapatnya. Semoga anda semua gembira menjadi seorang IBU dan bakal IBU. Saya sendiri teruja apatah lagi anda kan????... Kehidupan seorang wanita menjadi lengkap apabila bukan sahaja bergelar seorang isteri tetapi juga berupaya melahirkan zuriat. Saya faham bagaimana rasanya apabil menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkan cahayamata. Tidak termasuk kata-kata sindiran lagi. Saya doakan buat para wanita di luar sana akan mendapat cahayamata yang di idam-idamkan. In Syaa Allah...... Aminnn....

Memang benarlah kehadiran bayi boleh membuatkan anda memahami erti kebahagiaan sebenar. Perkara berikut adalah realiti keindahan apabila dikurniakan cahayamata :


1. Membuat wanita bergelar ibu.

Setinggi mana pun gelaran, jawatan anda, tidak ada satu pun yang boleh mengalahkan indahnya dipanggil ibu/mama/bonda/emak oleh si kecil.
2. Menjadikan suami seorang ketua keluarga.

Sama seperti anda, peneman hidup anda telah menyandang gelaran baru. Dia kini seorang bapa!


3. Sumber makanan terbaik bayi.

Tidak ada yang dapat menyangkal kehebatan susu ibu bagi perkembangan seorang bayi. Andalah orang yang boleh memberi sumber makanan terbaik itu secara eksklusif.


4. Andalah tumpuan hidupnya.

Bayi akan membuatkan anda merasa menjadi orang yang paling penting di dunia. Kemampuannya yang masih terbatas membuatkan bayi selalu mengharapkan anda sebagai orang tuanya.


5. Lebih kreatif.

Keinginan untuk selalu membahagiakan si kecil membuatkan anda berubah menjadi seorang yang kreatif. Anda boleh menggunakan apa sahaja barangan menjadi alat muzik atau meniru suara binatang agar si kecil tertawa.


6. Selesa kerana perkara kecil.

Bayi membuat anda berasa selesa hanya dengan memeluk dan mendukungnya.


7. Menjadi orang yang dipercayai.

Bagi bayi, tidak ada yang lebih mengerti dan memahami dirinya selain anda, temannya ketika riang dan gelisah.


8. Lebih menghargai waktu.

Walaupun kesibukan tugas menghimpit, rasa rindu pada bayi membuat anda mengharunginya dengan lebih teratur. Waktu sesingkat apa pun menjadi sangat berharga dalam kehidupan anda.

9. Ekspresi wajah yang membahagiakan.

Pesona senyum manisnya, ekspresinya ketika menguap atau mengantuk, bahkan ketika dia menjulur lidahnya membuatkan anda sentiasa terbayangkannya. Pada saat itu, anda dapat rasai kebahagiaan menyelimuti anda.

10. Mencintainya tanpa syarat.

Terjalin ikatan yang kuat, rasa sayang yang mendalam membuat anda mahu berdekatan dengannya, begitu juga bayi. Bayi menunjukkan pada anda erti cinta tanpa syarat- hangat dan tidak pernah berakhir. Teringat lagu Bunga Citra Lestari la pulak....


11. Sinar matanya. 

Melihat tatapan matanya yang penuh cinta membuatkan anda melupakan seluruh masalah.


12. Buat anda jadi kuat.

Bayi menjadi satu-satunya alasan yang menjadikan anda seorang yang kuat dan tabah.


Saya sertakan cara-cara untuk anda mengajar bayi anda untuk mengekspresikan cintanya kepada anda.

Ekspresi rasa sayang

Dengan cara yang unik, bayi mampu menyatakan I LOVE U pada anda. Ajarkan dia mengekspresikan rasa sayang dengan tepat.

Pada usia lima bulan, bayi boleh memberi respons terhadap ekspresi cinta anda. Bayi akan menatap anda dan merenung anda ketika namanya dipanggil. Jika anda dekatkan wajah, bayi akan menghidu dan memberi ciuman dengan hidungnya.

Di usia tujuh hingga sembilan bulan, bayi mulai lebih ekspresif. Bayi tidak segan menunjukkan perasaan dan menyampaikan isyarat cinta melalui bahasa tubuh serta mimik wajah.

Di usia sembilan hingga 12 bulan, bayi akan membalas ciuman dan memeluk apabila anda melakukannya. Bahkan pada akhir tahun pertamanya, sebahagian bayi boleh mengatakan "sayang" atau "i love u" dengan cukup jelas.

Beri tanggapan padanya dengan tatapan dan kerlingan mata, suara lembut, belaian, mimik, dan bahasa tubuh lainnya. Ini baik untuk mengasah kemampuan komunikasinya. Rasa cinta penting untuk perkembangan emosi dan keyakinan diri anak.

Ikatan yang penuh cinta antara bayi dengan anda membentuk asas kukuh bagi ketrampilan berfikir yang tinggi  bagi anak nantinya. Semakin banyak emosi yang bayi rasai dan pemahamannya terhadap dunia luar semakin bertambah.

Di sini saya ingin sertakan gambar-gambar yang sesuai untuk wanita yang ingin hamil. Jika anda ada apa-apa masalah anda boleh call atau sms 016-5003075 ataupun whatapps 01115367287.

Sumber : mingguan wanita

You Might Also Like

0 ulasan