Rabu, 1 Julai 2015

Apakah itu ruam dan cara mengatasinya menggunakan sumber semulajadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Diharap anda semua sentiasa sihat serta ceria selalu. Menu apa hari ini berbuka puasa? Boleh kongsikan tak? Kalau hendak cerita pasal makan, esok pun belum tentu habiskan?

Oklah, berbalik kepada tajuk di atas, hari ini saya ingin berkongsi artikel mengenai penyakit gatal-gatal yang selalu atau kerap berlaku. Anda pernah mengalaminya tak?


Mula-mula mari kita ambil tahu apa itu ruam. Ruam adalah merupakan masalah biasa di kalangan kanak-kanak. Sebahagian daripadanya boleh menjadi serius tetapi kebanyakkannya adalah tidak merbahaya. Ada sebahagian daripadanya adalah serius dan memerlukan rawatan perubatan.  Sebahagian ruam terjadi dan sembuh dengan cepat, manakala sebahagian daripadanya mengambil masa yang lama. Ada juga ruam yang terjadi sembuh dengan cepat dan ada juga yang ambil masa beberapa hari untuk sembuh.

Apakah jenis ruam yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak?

Terdapat berbagai jenis ruam termasuklah:

-Ruam panas.




-Ekzema (inflamasi kulit secara superficial).




-Kaligata (Urticaria).




-Ruam alahan.




-Kontak dermatitis.




-Jangkitan kulat seperti panau dan kurap.




-Jangkitan seperti demam disebabkan virus, campak, rubella, virus yang tidak khusus dan demam denggi.




-Ruam lampin.




-Sengatan dan gigitan.





Apakah tanda dan gejala?

Ruam ini biasanya berwarna merah, kering, bersisik dan gatal. Ruam yang serius boleh menyebabkan pembengkakan dan kemerahan.



Bagaimanakah ruam boleh dirawat?

-Kebanyakan ruam sembuh secara spontan tanpa perlu dirawat.

-Rawatan bergantung kepada jenis ruam kulit . Kebanyakan ruam yang disebabkan oleh virus akan hilang secara spontan.

-Rawatan diberi bertujuan untuk memberi keselesaan kepada kanak-kanak.

-Dengan berjumpa doktor dapat mengenalpasti jenis ruam dan rawatan khusus boleh diberi.

-Pakai pakaian yang sesuai dan mandikan bayi lebih kerap.



Tips bagi menghentikan rasa gatal

-Hindari keadaan panas dan lembab.

-Mandi dengan air sejuk dan jangan menggunakan sabun tetapi gunakan pelembab atau krim berminyak sebagai ganti.

-Gunakan pakaian yang sejuk dan kering di tempat yang gatal.

-Sapukan losen ‘calamine’ pada ruam.

-Mengambil ubat ‘antihistamine’ seperti yang diberi oleh doktor.



Bagaimanakah ruam boleh dicegah?

-Bagi mereka yang alahan kulit, cuba hindari daripada bahan-bahan yang menyebabkan alahan.

-Bagi ekzema, elakkan guna sabun kerana akan menyebabkan kering kulit. Gunakan pelembab atau bahan berminyak.

-Jangan gunakan pakaian tebal bagi bayi.

-Jika ruam disebabkan oleh alahan makanan, cuba elakkan makanan yang menyebabkan alahan.

Di sini saya hendak bercerita tentang satu krim ni yang pelbagai kegunaan dia. Spatutnya wajib ada satu di rumah untu kegunaan harian dan kecemasan.



Banyak kegunaan krim herbal blend multi purpose ni. Rugi tau tak simpan satu dirumah. Sudah lah pelbagai kegunaan pulak tu. Mai saya nak share testimoni pengguna yang menggunakan herbal blend multi purpose ni.


Cuba tengok gambar tu, macam tak percaya sahaja kan. Hanya yang pernah menggunakannya yang tahu hasilnya bagaimana. Jika anda berminat boleh sahaja sms atau call 0109690399 atau whatapps 01115367287. 

Sehingga berjumpa lagi. Setakat ini dahulu perkongsian saya. Tatata...

Kredit to http://www.myhealth.gov.my/index.php/my/bayikanak-kanak/kulit/ruam.


Tiada ulasan: