Khamis, 22 September 2016

9 Tip untuk mengurangkan Kesan Kedutan yang kelihatan di badan dan diwajah


Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan. Lama jugak saya tidak bersiaran. Almaklumlah sibuk dengan urusan rumahtangga dan kerjaya. Tapi, ada orang lain yang lebih sibuk dari saya pun masih sempat update pelbagai kan????

So, itu bukan alasan ye!!!.... Hehehehehhe....


Pada tengahari yang mulia ini, saya ingin berkongsi tips atau cara untuk mengurangkan kesan kedutan. Haaa... macam mana tu ye???? Meh sini saya ceritakan......


Sepertimana yang kita semua tahu, kedutan mula muncul diwajah atau dibadan apabila usia semakin meningkat. Namun bukan semua begitu. Ada juga wanita yang berumur 40 tahun pun wajah dan badannya tidak terdapat kesan kedutan. Macam mana boleh jadi macam tu kan????


Ok, di sini saya sertakan apa yang mungkin membantu untuk kita mengurangkan kesan kedutan. Antaranya adalah :


1- Penjagaan Asas Kulit.

Apa yang kita faham dengan pernyataan di atas?? Tentunya mengenai pemakaian pakaian dan pelindung matahari bukan!! Sebab itulah, kita digalakkan untuk memakai sunblock atau pelindung matahari apabila berada di luar rumah. Terdapat pelbagai jenis sunblock dan jenama yng terdapat dipasaran. Jadi, pilihlah yang sesuai dengan kulit anda. Begitu juga dengan pakaian kita. Pilihlah yang sesuai untuk dipakai semasa berada diluar rumah.

 Ini antara yang perlu kita ambil tahu apabila berada atau ingin keluar dari rumah.

- Hindari dari sinaran matahari
- Menggunakan pelindung suria apabila keluar
- Memakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang.
- Hindari dari merokok
- Memakai pelembap



2- Tidur secara Menelentang

Cara kita tidur juga memainkan peranan yang penting. Kalau boleh tu, cuba tidur menelentang. Ini kerana dapat mengurangkan kesan kedutan disekitar pipi dan dagu. Mesti tak selesa kan bila terdapat garis-garis halus di sekitar wajah??? Nampak tidak licin kan??


Image result for tidur menelentang



3- Lebihkan makan Ikan Salmon

Bukan semua orang tahu atau boleh makan ikan Salmon ni. Heheheh... Ikan Salmon adalah sejenis ikan yang berasal dari kelautan air sejuk yang mana ianya  mengandungi banyak protein yang mana salah satunya membantu di dalam pembinaan sel kulit. Ikan Salmon juga mengandungi banyak Omega 3. Menurut pakar, Omega 3 boleh mengurangkan kesan kedutan dan meremajakan kulit. Jadinya, bukan sahaja untuk kesihatan jantung sahaja. Omega 3 ni juga membantu didalam pembentukan kolagen tau. Jadi, kulit akan lebih sihat dan cantik. Semua nak cantik kan dan dalam masa yang sama nak sihat, betul tak????


Image result for ikan salmon




4- Elakkan Merenung dengan Renungan melampau


Terasa pulak terkena batang hidung sendiri. Ye la, dah tahu kena pakai cermin mata, tapi tak pakai kan??? Bila nak tengok tu, jenuh la mengecilkan mata untuk memastikan siapa gerangannya. Dah menambah kedutan di sekitar mata pulak!!! Jangan buat begitu tau!! Pakai cermin mata tau kerana dapat membantu memelihara kulit disekitar mata dari kerosakan sinar matahari dan juga mengelakkan dari berlakunya kedutan tau!!!..

Image result for kedutan disekitar mata akibat merenung

5- Gunakan kosmetik yang mengandungi AHAs (Alpha-Hydroxy Acids)

Apa pulak AHAs tu kan?? AHAs adalah sejenis asid yang banyak terkandung didalam produk kosmetik. Boleh dikatakan penggunaannya sangat meluas di dalam industri kecantikan. Selalunya banyak digunakan didalam produk kosmetik untuk mengurangkan kesan kedutan dan garis-garis halus disekitar wajah dan badan. Ianya boleh menanggalkan sel kulit mati. Selain itu, AHAs banyak membantu mengurangkan pori-pori terbuka, kedutan dikulit terutamanya disekitar kawasan mata. AHAs yang kuat dapat membantu meningkatkan penghasilan kolagen pada kulit. Penggunaan AHAs akan membuatkan kulit menjadi sensitif. Jadi gunakanlah pelindung tabir suria setiap hari.


Image result for apa itu  Alpha-Hydroxy Acids



6- Cuci muka dengan kadar yang sepatutnya.

Kelembapan dan minyak semulajadi membantu melindungi dari penampakan kesan kedutan. Jadi, elakkan mencuci muka secara kerap. Sekurang-kurangnya cuci muka sehari 2 kali sahaja iaitu pagi dan malam sebelum tidur. Gunakan sabun yang berpelembap atau gel atau krim pencuci yang sesuai dengan kulit wajah anda. Selain itu, elakkan menukar pencuci wajah setiap bulan. 

Image result for cuci wajah dengan kadar yang sepatutnya


7. Guna krim atau losyen yang mengandungi vitamin C.


Nak tahu tak, ada kajian yang mengatakan bahawa krim yang ada kandungan vitamin C mampu menambah kandungan kolagen dalam kulit tau. Selain itu jugak, vitamin C ni boleh melindungi kulit kita dari sinaran UVA & UVB, mengurangkan kesan kemerahan, bintik-bintik hitam dan menyekatakan tona kulit. Kalau nak tahu, ada krim yang mampu mengurangkan kesan kedutan tau, dikenali sebagai L-ascorbic asid. Kebiasaannya, Vitamin C di dalam produk penjagaan dikenali sebagai ascorbyl palmitate. Sh@kL€€ ada vitamin C dalam bentuk tablet. Mudah dan ringkas kan..... Boleh rujuk pada artikel Kepentingan Vitamin C.

Image result for nutriwhite


8. Soya

Soya juga mampu meningkatkan kecerahan kulit dan melindunginya. Ada kajian tau yang mencadangkan penggunaan soya untuk sapuan atau sebagai makanan tambahan mampu membantu melindungi kulit dari kerosakan seperti kulit berbelang akibat terbakar panas. Selain itu, soya juga membantu menstrukturkan semula kulit, menganjalkan dan menyamaratakan tona kulit. Tengok tu, soya pun membantu di dalam penghasilan kulit yang cantik dan licin. ESP Sh@kL€€ kan hadooo......

Image result for esp shaklee untuk kulit


9. Gantikan minuman kopi kepada minuman koko.

Buat pengemar kopi, jika anda ingin mengurangkan kesan kedutandiwajah atau dibadan, anda kena kurangkan lah ye minum kopi. Tak pun ganti dengan minuman koko. Kajian ada mengatakan bahawa jika kita minum koko yang tinggi antioksidan iaitu koko yang mengandungi kandungan epicatechin dan catechin, ianya mampu melindungi kulit dari kerosakan matahari, meningkatkan pengaliran darah ke dalam sel kulit, melembapkan dan membuatkan kulit tampak lembut gitu..... 😆😆😆😆😆😆

Image result for minuman koko



Itu adalah antara 9 tips yang saya dapat kongsikan bersama anda semua. Mana tahu membantu anda yang memerlukan. Kongsikan bersama teman-teman anda juga. Sekurang-kurangnya, kita dapat membantu mereka yang sedang mencari info untuk mengurangkan kesan kedutan.


Sampai di sini dahulu daripada saya. Ada masa saya kongsikan lagi. Assalamualaikum....


Psssttt: SR Vita C Plus dan ESP ada promosi bulan ni. Sempat lagi kalau nak kulit cantik, sihat, gebu, gebas, licin, glowing nih.... 016-5003075

Khamis, 23 Jun 2016

Krim Yang Mampu Mengurangkan Alahan Atau Masalah Kulit Pada Bayi

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan. Salam Ramadhan yang ke 19. Cepat je masa berlalu pergi. Adakala tidak terkejar masa pun. Semoga pembaca sekalian berada di dalam keadaan sihat dan ceria di samping keluarga.

Alhamdulillah, cuaca pada hari ini sangat indah. Cerah sangat pun tidak, redup sangat pun tidak. Sedang-sedang gitu. Hari ini saya nak cerita mengenai pengalaman saya menghadapi anak yang terkena alahan akibat makanan. Menarik tak? Anak kedua saya tu baru je berumur 6 bulan.

Sebelum tu, layan dulu video ni ye......





Dah layan dah???? Ok, sekarang saya ceritakan bagaimana saya menghadapi saat anak kedua saya mengalami alahan. Pada waktu pagi tu, saya dah mula nampak merah-merah di badan. Jadi sya pun sapu la Herbal Blend tu. Tahu ke apa Herbal Blend tu? Tak tahu... Boleh rujuk di sini  Herbal Blend

Bila disapu, merah-merah tu hilang. Saya pun ok je la. Tup-tup naik kat tempat lain pulak. Saya pun sapu la semula Herbal Blend tu. Sambil-sambil tu tengok juga kenapa la anak saya ni macam ada yang tak kena. Asyik buat perangai je. Tidur pun sekejap-sekejap. Saya ingatkan anak saya nak demam. Mula tu ingatkan anak saya kena kelopak garam atau bahasa lain dia gegata.

Malam tu sebelum tidur, makin banyak pula merah-merah di badan. Gelabah juga saya tau. Tak pernah alami lagi situasi macam tu. Sekejap-sekejap menangis. Saya dah tak tahu nak buat apa, saya cuma sapu je Herbal Blend tu pada kawasan yang kemerah-merahan. Bila anak saya garu kat kawasan kaki, merah-merah tu timbul. Saya sapu pula di kaki. Sampai satu tahap saya risau sangat, saya sapu seluruh badan anak saya dengan krim Herbal Blend.


Lepas sapu je seluruh badan anak saya dengan krim Herbal Blend tu, barulah anak saya tu tidur. Mungkin sebab mengantuk jugak la. Pagi tu saya lihat mata anak saya mula bengkak. Badan penuh merah. Alamak, datang balik pulak!!!....








Tanpa buang masa, saya terus bawa anak saya jumpa dengan doktor di Klinik Kerajaan. Lepas doktor buat pemeriksaan, doktor beritahu bahawa anak saya mengalami alahan atau dengan kata lain ekzema. Ya Allah, sedihnya melihat keadaan anak saya ketika itu. Saya rasa bersalah sangat-sangat. Tapi doktor ada bagi ubat minum dan ubat sapu. Balik je rumah saya terus bagi anak saya minum ubat. Tetapi, ubat sapu tu saya tak guna pun. Ubat sapu tu ada steroid pulak...

Steroid ni adalah sejenis hormon yang bersifat antiradang. Tetapi penggunaannya hendaklah terhad kerana mempunyai pelbagai kesan sampingan. Antara kesan sampingan yang ketara ialah meningkatkan risiko jangkitan kuman. 


Saya cuma sapu dengan Herbal Blend sahaja. Saya sapu seluruh badan anak saya. Mujur juga saya bukan jenis yang cepat panik. Tambahan pula suami saya terpaksa outstation. Lagi la saya gelisah. Namun setiap yang berlaku ada hikmahnya. Yang penting kena usaha dulu la. Hehehehe.... Petang tu, bengkak-bengkak di mata dan muka dah surut. Merah-merah di badan pun semakin mengurang. Alhamdulillah.....





Lena je kan??? Siap kena sertakan sekali dengan kain pelikat abahnya. Rindu la tu... Rutin saya ialah, hari-hari saya sapu Herbal Blend di kawasan yang merah-merah dan beri anak saya minum ubat. Genap hari ketiga, tiada lagi dah merah-merah di seluruh badan. Alhamdulillah, anak saya dah pulih sepenuhnya. Itulah saat yang sangat-sangat menggembirakan hati seorang ibu.


Kini, anak saya tidak lagi alami alahan. Pemakanan untuk anak saya, sangat saya titikberatkan. Tidak mahu kejadian begitu berulang kembali. Sejak dari itu, krim Herbal Blend perlu ada di dalam rumah. Sekali beli sampai 2 tiub untuk simpanan. Tambahan pula krim Herbal Blend ni laris tau. Kang dah abis kang, menangis akak tau... Hehehehehe....

Sampai di sini dahulu cerita saya. Ada masa saya kongsikan lagi dengan anda semua. Untuk membeli atau ada apa-apa pertanyaan, sms je pada nombor 016-5003075.

Saya sedia membantu anda untuk menghadapi kehidupan yang penuh dengan kesihatan dan kegembiraan.

 

Khamis, 16 Jun 2016

Rupanya Krim putih ni banyak manfaat dan khasiat yang adakala tidak dijangka

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada pembaca sekalian. Di harap anda semua berada di dalam kesihatan di samping keluarga tercinta. Sudah 12 Ramadhan hari ini. Sekejap je kan masa berlalu. Anda dah buat ke checklist Ramadhan untuk tahun ini? Saya ada juga la buat mana yang sempat. Heheheheh....

Hari ini kan saya nak berkongsi manfaat dan kebaikan satu produk ni. Ianya adalah krim tapi tidak berminyak tau. Sesuai untuk semua golongan. Saya mesti simpan dua tiub tau kat rumah. Benda yang memang perlu ada bila berlaku kecemasan yang tidak diduga.

Krim apa tu ??? Nak tahu tak???
 


Inilah krim yang saya nak citerkan kepada pembaca sekalian. Sebelum tu, jom kita lihat apakah kandungan yang terdapat di dalam krim putih yang tidak berminyak ni.


Krim Herbal Blend ni terdiri daripada:

1- Sage Leaf




  Mampu merawat masalah dan jangkitan kulit serta gigitan serangga.


2- Horse Chestnut Seed
 


Mampu merawat alergi/alahan pada kulit dan ekzema


3- Yarrow

 

Membantu dalam penyembuhan luka, masalah selsema dan demam.


4- Rosemary Leaf

 


Merupakan musuh bagi serangga seperti nyamuk, lalat, ulat dan kumbang.


Haaaa.... Nampak dah kan kandungan krim putih yang tidak berminyak ni. Saya memang suka sangat dengan bau dia. Anak saya yang kecil pun suka tau. Sekarang  kita masuk pula kepada kelebihan krim putih tidak berminyak ni. Di antaranya ialah :


a)  Melembutkan kulit yang kasar seperti tumit, siku

b)  Digunakan juga untuk merawat masalah tumit kaki yang pecah-pecah. Sakit tau!

c)  Digunakan juga untuk menyelesaikan masalah kulit gatal.

d)  Digunakan untuk menghilangkan parut termasuk juga dengan parut campak dan chicken pox.

e)  Menghilangkan ruam pada bayi. Part ni saya suka sebab anak kedua saya memang ada masalah ini.

f)  Meredakan gatal-gatal akibat gigitan nyamuk ataupun serangga. Setuju sebab saya dah pernah guna.

g) Boleh juga dijadikan losyen untuk kegunaan seharian.


Tapi, selain dari di atas tu, krim putih ni juga boleh digunakan sebagai kecemasan jika anak demam atau berlaku alahan seperti alahan makanan, terkena kelopak garam. Saya turut menjadikan krim putih ni sebagai minyak mengurut bayi sebab mampu memberi rasa nyaman dan bayi pun dapat lena dengan jerap. Berdasarkan pengalaman saya ye.


Krim Herbal Blend ni juga :

- Dingin pada kulit.

- Tidak berminyak

- Mudah meresap

- Aroma menenangkan

- Mudah dibawa.

- Mudah digunakan.

- Halal.

-Tanpa steroid

- Diekstrak dari herba semulajadi.




Sebab itulah saya akan menyimpan krim ni di saat kecemasan. Ala, macam First aid  di rumah la kan... Sudah la semulajadi pulak tu, memang banyak membantu untuk mereka yang mempunyai masalah kulit. Jadi, saya sertakan juga testimoni untuk tatapan kita semua.


 



 
 


Sampai di sini dahulu info yang saya update untuk anda semua. Nanti bakal menyusul pula info yang baru. Jika ingin mendapatkan konsultasi percuma, hubungi 016-5003075-suliana.

Assalamualaikum...





 






Khamis, 9 Jun 2016

Pencuci wajah yang memang superb best sangat dan terbaik

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bertemu kembali kita pada kali ini dengan info yang baru. Kali ini saya nak ceritakan kepada anda mengenai pencuci wajah. Siapa di sini suka mencuci wajah dengan pencuci berjenama????

Ada ke yang hendak menjawab???? Rasanya ada la beberapa kerat kan?? Iye la, bukan semua orang mampu untuk memilikinya. Apa-apa pun pastikan kandungannya mengandungi bahan yang betul-betul semulajadi. Barulah dapat kesan yang menyeluruh.

Ok la, saya nak cerita pada anda tentang satu pencuci wajah ni. Memang best tau. Saya memang dah gunakan 2 bulan yang lalu. heheheheh..... Nak tahu tak pencuci wajah apa????


Taadaaa.....


Sebelum tu, saya nak bagitahu dulu tip atau panduan dalam membersihkan wajah. Anda boleh rujuk di sini  Tip dan Panduan membersihkan wajah

Sebab apa saya sangat suka dengan pencuci muka ni? Jom kita lihat apa kandungan pencuci muka ni. Antara kandungan Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser :



1- Rumpai laut

     a) Menanggalkan kotoran pada wajah.

     b) Mengelupaskan sel-sel mati pada kulit wajah.

     c) Dapat menegangkan kulit wajah.


2- Alga Hijau

      a) Dapat memberi kelembapan pada kulit wajah.

      b) Membersih secara mendalam hingga ke liang-liang kulit bagi menghapuskan toksin.


3- Strawberi Begonia

      a) Mencerahkan kulit wajah.

      b) Mengimbangkan pigmen yang terdapat pada wajah.


Semua bahan kandungan yang digunakan adalah selamat dan semulajadi. Memang tidak akan membuatkan wajah kita terdedah kepada bahaya. Ditambah lagi dengan cuaca sekarang yang panas, memang betul-betul panas, bebasnya radikal bebas di udara dan pelbagai lagi pencemaran yang berada di sekeliling kita.

Nak tahu bagaimana ianya bertindak????



Nak tahu tak manfaat pencuci muka Nutriwhite Deep Forming Clenser ni? Sudah semestinya tidak sama seperti pencuci muka yang berada di pasaran. Lain pembuatannya lain lah prosesnya. Antaranya adalah :




Haaa... best kan? Saya memang suka sangat la dengan pencuci wajah Nutriwhite Deep Foaming Cleanser. Picit sikit je kat tangan. Tak perlu guna banyak-banyak pun. Sebab tu lah tahan lama. Saya yang guna foundation pun, mudah je tanggal. Tak perlu guna tisu basah bagai.

Untuk pengetahuan semua, Shaklee ada keluarkan dua jenis set tau. Satu Set Nutriwhite dan satu lagi set Infuselle. Ada perbezaan antara kedua-dua set ni ye. Inilah perbezaannya :




Faham dah kan?? Nak tengok gambar? Ok saya masukkan gambar ye, mudah la nak tengok dulu kan.






Tapi saya bukan nak cerita pasal set dia ka, pasal Infuselle ka. Saya cuma nak citer tentang pencuci muka sahaja ye... Meh saya kongsikan testimoni pengguna pencuci wajah Nutriwhite Deep Foaming Cleanser ni. Jangan terpegun tau kalau percaya!! Hihihihihi....






Haaa... Best kan... Nak cuba tak??? Cepat-cepat sms saya di 016-5003075. Rugi tau tak cuba. Saya dah pun memilikinya. Anda????








Selasa, 7 Jun 2016

Manfaat Makanan Tambahan kepada anak-anak yang mempunyai masalah

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan . Semoga hari ini membawa kegembiraan kepada anda semua. Petang-petang macam ni apa senarai menu untuk berbuka nanti??? Hehehehe..... Jangan terlebih ye, tak elok tau....

Hari ini saya nak ceritakan mengenai Meal shakes. Apa tu ye???? Meh sini saya nak info kepada anda. Meal Shakes adalah pemakanan yang lengkap dengan 24 jenis vitamin dan mineral. Haa... tengok tu, banyak kan??? Dah tu pulak mengandungi serat larut yang berupaya untuk menyingkirkan lemak yang berlebihan daripada kolon dan perut. Selain itu,



Tu dia kan??? Memang banyak vitamin yang sangat diperlukan oleh badan kita. Tambahan pula kepada anak-anak yang suka memilih makanan. Badan mereka tidak kuat untuk melawan pelbagai jenis serangan bakteria dan virus.


Selain itu, Meal shakes juga



Anak saya adalah penggemar Meal Shakes ni. Dulu anak saya cukup susah nak makan nasi. Memilih pulak tu. Saya dah habis idea dah. Tambahan pula anak saya kerap demam. Bila dah demam, batuk dengan selsema pun join la... Huhuhuhu.... Ditambah dengan masalah sembelit lagi... Aduhhh...
Boleh rujuk di Testimoni sendiri (nombor telefon tu dah tak guna tau)

TETAPI.......

Meal shakes ni bukan untuk anak-anak je tau... Semua pun boleh ambil Meal Shakes ni.



Haaa... best kan??? Sudah la sedap, memang menyelerakan lah...  Sesuai untuk waktu sahur nanti. Dapat tambahkan tenaga tau. Selain itu, anda boleh rujuk gambar dibawah. Anak saya memang berselera la makan. 5 kali tambah nasi tau. Heheheheh,....










Image result for MEAL SHAKES SHAKLEE
Meh, saya belanja testimoni pengguna Meal Shakes.Boleh lah nanti kita sama-sama dapat manfaat.







Best kan bila baca testimoni yang sangat-sangat memberi kebaikan kepada semua orang. Haa... Apa lagi, meh lekas sms 016-5003075. Saya sentiasa menantikan kedatangan anda.

Sampai di sini dahulu, nanti saya update lagi ye...